Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne jedzenie włoskie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. mięso sezonowane w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film