Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie dobrze legendarne są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak godziwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokumentnie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozpiętości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.